Friday, January 8, 2016

Mega Super Sos Satay/ Sate Kacang do Warzywa lub miesa

Sos  Sate



2 szalotki pokrojone w kostkę
2-3 rozbił czosnek
3/4  świeżego imbiru
5 łyżek lub pół słoik masła orzechowego
1 butelka mleka kokosowego (200 do 250 ml)
3 łyżki ketjap Manis AA (słodki sos sojowy)
2 łyżki sosu soyowego (slony)
kawałek masła kokosowego lub oleju kokosowego lub kawałek Santen (creamed coconut) (opcjonalnie)
3 lyzki brązowego cukru
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili
czarny pieprz i sól
1 łyżeczka sambal oelek (sos chili indonesyjski) lub można dodać świeżą paprykę chili posiekana.
sok z 1 limonki
2 szklanki wody

(opcjonalnie:.. zawsze można dodać więcej imbiru, czosnku lub papryka chili Można nawet dodać 1 łyżeczkę Laos (alpina galanga znany również nosząca także nazwę „gałgant chiński” lub „dziki kardamon”) i tajskim 1 łyżeczka kminku, jeśli chcesz nie mam używane w moim filmie ja tylko dodaje szczyptę imbiru i czosnku więcej chili niż oryginalnej receptury.)



  Wlewamy olej sezamowy na patelnie. Cebulę podsmażyć pokrojone w kostkę i dodać rozbite po czosnku az sie z rumieni. Następnie dodajemy zgrzyt imbiru. Mamy smażyć i mieszać je ze sobą. Możesz dodać więcej oleju sezamowego, jeśli to konieczne. Następnie dodać 5 TB masła orzechowego. Stale mieszając sos. Dodajemy sok z limonki. Następnie kładziemy słodki sos sojowy i ketjap słony sos sojowy. Następnie dodać mleko kokosowe i kawałek Santen (creamed masła kokosowego) lub kokosowy (olej kokosowy), jeśli chcesz. Dodajemy 2 szklanki wody lub mleka kokosowego, jeśli chcesz, a następnie wymieszać go ponownie. Następnie dodać cukier brązowy. Mamy ponownie wymieszać, a następnie dodać nasze przyprawy, Cayenne, słodka papryka w proszku. Następnie wkładamy sól i pieprz i szczyptę suszonych papryczek chili.
I dodać jedną łyżeczkę sambal oelek (sosu chili) lub można użyć świeże chilli posiekane. możemy wymieszać i dodać resztę soku z limonki.
Teraz sos jest gotowy i smakuje pyszne z kurczaka lub do wieprzowiny
lub nawet na kawałku chleba lub frytkami i warzywami

(jeśli chcesz więcej smaku w swoim sosie zawsze można dodać więcej imbiru, chili, a nawet czosnek.

1 comment:

  1. Hej!
    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w konkursie kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"

    Zapraszam zatem serdecznie !
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html
    Pozdrawiam,
    Kaśka

    ReplyDelete